tisdag 22 maj 2012

Bakgrund med Distresser och embossing

Här ska jag visa hur man gör bakgrunden på detta kort. Jag har lärt mig tekniken på Tim Holtz online kurs Creative Chemistry. Han kallar tekniken Rusted Enamel och använder den grönblå färgen Evergreen Bough från vinterkollektionen. Jag gillade tekniken så mycket att jag provade med en massa olika färger och insåg att om man använde Wild Honey så såg det ut som skenet från en eld.


Man börjar med att färga in pappret med dynan direkt. Jag använde albumblad.


Här är pappret infärgat med färgen Wild Honey.


Sedan strör man på ofärgat embossingpulver över hela ytan. Efter det knäpper man på baksidan och stryker bort pulvret lite här och där. På detta sätt blir det inte ett heltäckande lager med embossing. Värm sedan med fönen. Därefter går man över pappret med ett blending tool och en eller flera bruna färger. Jag har använt Vintage Photo och Walnut Stain. Det är bara de ytor som inte är embossade som blir bruna.


Resultatet blir en flammig bakgrund som är hur cool som helst!


Här ser ni hur det blir med andra färger. 


1. Evergreen Bough
2. Broken China
3. Chipped Sapphire


1. Fired Brick
2. Wild Honey

måndag 14 maj 2012

Hur du gör ett tårtkort

Denna beskrivning är baserad på Stempeleinmaleins beskrivning.

Så här ser mitt tårtkort ut. Det är ett slags stafflikort, där kortet lutar mot tårtan och asken med ljusen.


Du behöver följande:

  • Basen: cardstock 12" x 5 5/8"
  • Ljuslådan: cardstock 3 1/4" x 4 1/4"
  • Tårtan: cardstock 1 1/4" x 9" + cirkel med diametern 2 3/4"
  • Kortbas 5 5/8" x 5 5/8"
  • Mönsterpapper under tårtan: 5 1/4" x 5 3/8"
  • Mönsterpapper till tårta och ljuslåda
  • 6 tårtljus
Börja med basen. Skär till en bit cardstock 12" x 5 5/8". Biga enligt nedan vid 3", 5 5/8", 6 3/8".

 


Sedan är det dags för tårtan. Skär till en bit cardstock på 1 1/4" x 9". Biga på längden vid 1/4" och 1" och klipp till flikar längs med båda långsidorna. Dekorera sidan av tårtan. Jag har valt att sätta på två smala remsor som ska se ut som syltlager.


Klipp eller stansa ut en cirkel med en diameter på ca 2 3/4".


Gör hål för ljusen. Jag har valt sex ljus. Du får mäta dina ljus så att du kan anpassa hålen efter dem. Jag hittade en punch som var lite mindre än ljusen, så jag har försökt vidga hålen i efterhand, vilket inte blev sådär supersyggt. Men det dolde jag senare med lite stenkross. Jag har valt att sätta fast en mindre bit blått mönsterpapper innan jag gjorde hålen. Klistra fast överdelen med sidan, så att det bildar en tårta.


Så var det lådan för ljusen. Mina mått passar för 6 st vanliga tårtljus. Använder du andra ljus eller ett annat antal så får du justera måtten efter det. Skär ut en bit cardstock i storleken 3 1/4" x 4 1/4". Lägg pappret med den kortare sidan upp och biga vid 1/2", 7/8", 2 3/8" och 2 3/4". Vrid pappret 90 grader och biga vid 1/2", 7/8", 3 3/8" och 3 3/4". Klipp enligt nedan.


Dekorera efter önskemål. Jag har dekorerat med blått mönsterpapper och sedan stansat ett hål med en Spellbindersdie, Labels Four. Runt hålets kanter har jag embossat med silver sparkle.


Skär till en bit mönsterpapper i måttet 5 1/4" x 5 3/8". Limma ihop asken och sätt fast asken och tårtan. Observera att de måste sitta på samma avstånd från mönsterpapprets överkant så att kortet sedan kan luta mot asken och tårtan.


Sätt fast mönsterpappret med asken och tårtan på basen som vi gjorde först. Dekorera tårtan efter egna önskemål. Jag har limmat fast vit/transparent stenkross och satt dit tre vita rosor.

Dekorera det övriga kortet och gör ett kort med måtten 5 5/8" x 5 5/8" som du fäster på basen.


Så här ser det ut ihopfällt.


torsdag 3 maj 2012

Stämpla med Picket Fence

Med Distress Stains kan man göra mycket. Här visar jag hur man kan stämpla med Picket Fence, den vita Distress Stainsen.

Med Distress Stains färgar man enkelt in en bakgrund. Det är bara att trycka fram lite färg och stryka bakgrunden med färg. Jag har valt att färga in bakgrundspappret med färgen Fired Brick. Vill du använda flera färger, så blandar de sig bättre om du blöter pappret innan. Torka pappret med en fön så att det blir helt torrt.



Eftersom jag nu ska stämpla med Picket Fence (vit) är det viktigt att jag inte använder ett papper som suger för mycket. Annars kommer den vita färgen sugas upp av pappret och det kommer inte synas så mycket. Jag har använt ett albumblad.

Den vita färgen måste skakas eftersom den till skillnad från de andra färgerna innehåller pigment. Det gör även att den är halvopak medan övriga färger är transparenta. Den vita flaskan innehåller en kula. Skaka flaskan tills du tydligt hör att kulan åker fram och tillbaka i flaskan. Färga in stämpeln med vit färg och stämpla på bakgrunden. Nu är det viktigt att genast föna pappret så att det torkar. Annars kommer den vita färgen sugas in i pappret och stämplingen blir mer diffus.



Jag stämplade två julkulor.


Så här blev kortet när det var färdigt. Jag valde även att embossa en kula i silver sparkle. Även kanterna är embossade med silver sparkle. Som upphängning av kulorna har jag använt silvertråd. Jag har fäst den genom att trä den genom hål i pappret vid varje kula. Rosetterna har jag klistrat fast med Glossy Accent.