måndag 14 maj 2012

Hur du gör ett tårtkort

Denna beskrivning är baserad på Stempeleinmaleins beskrivning.

Så här ser mitt tårtkort ut. Det är ett slags stafflikort, där kortet lutar mot tårtan och asken med ljusen.


Du behöver följande:

 • Basen: cardstock 12" x 5 5/8"
 • Ljuslådan: cardstock 3 1/4" x 4 1/4"
 • Tårtan: cardstock 1 1/4" x 9" + cirkel med diametern 2 3/4"
 • Kortbas 5 5/8" x 5 5/8"
 • Mönsterpapper under tårtan: 5 1/4" x 5 3/8"
 • Mönsterpapper till tårta och ljuslåda
 • 6 tårtljus
Börja med basen. Skär till en bit cardstock 12" x 5 5/8". Biga enligt nedan vid 3", 5 5/8", 6 3/8".

 


Sedan är det dags för tårtan. Skär till en bit cardstock på 1 1/4" x 9". Biga på längden vid 1/4" och 1" och klipp till flikar längs med båda långsidorna. Dekorera sidan av tårtan. Jag har valt att sätta på två smala remsor som ska se ut som syltlager.


Klipp eller stansa ut en cirkel med en diameter på ca 2 3/4".


Gör hål för ljusen. Jag har valt sex ljus. Du får mäta dina ljus så att du kan anpassa hålen efter dem. Jag hittade en punch som var lite mindre än ljusen, så jag har försökt vidga hålen i efterhand, vilket inte blev sådär supersyggt. Men det dolde jag senare med lite stenkross. Jag har valt att sätta fast en mindre bit blått mönsterpapper innan jag gjorde hålen. Klistra fast överdelen med sidan, så att det bildar en tårta.


Så var det lådan för ljusen. Mina mått passar för 6 st vanliga tårtljus. Använder du andra ljus eller ett annat antal så får du justera måtten efter det. Skär ut en bit cardstock i storleken 3 1/4" x 4 1/4". Lägg pappret med den kortare sidan upp och biga vid 1/2", 7/8", 2 3/8" och 2 3/4". Vrid pappret 90 grader och biga vid 1/2", 7/8", 3 3/8" och 3 3/4". Klipp enligt nedan.


Dekorera efter önskemål. Jag har dekorerat med blått mönsterpapper och sedan stansat ett hål med en Spellbindersdie, Labels Four. Runt hålets kanter har jag embossat med silver sparkle.


Skär till en bit mönsterpapper i måttet 5 1/4" x 5 3/8". Limma ihop asken och sätt fast asken och tårtan. Observera att de måste sitta på samma avstånd från mönsterpapprets överkant så att kortet sedan kan luta mot asken och tårtan.


Sätt fast mönsterpappret med asken och tårtan på basen som vi gjorde först. Dekorera tårtan efter egna önskemål. Jag har limmat fast vit/transparent stenkross och satt dit tre vita rosor.

Dekorera det övriga kortet och gör ett kort med måtten 5 5/8" x 5 5/8" som du fäster på basen.


Så här ser det ut ihopfällt.


6 kommentarer:

 1. Vilket fint tårtkort. Tack för beskrivningen!

  SvaraRadera
 2. Läckert kort och tack för en fin beskrivning.

  SvaraRadera
 3. Tack så jättemycket för en bra beskrivning
  Krya

  SvaraRadera
 4. Och det sista ordet ska vara Kram

  SvaraRadera
 5. Hej tack för dina ord i min blogg och TACK för beskrivningen. Jag har letat efter en beskrivning till ett sådant kort:)
  Trevlig Helg!!
  Kramisar

  SvaraRadera