lördag 22 oktober 2011

Beskrivning av hur du gör en Kusudama - Julkula

Jag har gjort en Kusudama blomma eller julkula. Vikningen är en Origamivikning. Jag har utgått från dels en beskrivning i tidningen Creativity nummer 27, 2011 och dels från denna beskrivning från Folding Trees.


Här nedan kommer jag beskriva hur jag gjorde min Kusudamaboll.

Jag använde dubbelsidigt mönsterpapper. Man ser bara den ena sidan, så det går utmärkt att använda enkelsidigt mönsterpapper. Det är en fördel om pappret inte är alltför tjockt. Jag har använt mönsterpapprena från serien Eskimo Kisses från Basic Grey:  Rooftop och Aphine. Dela papprena i kvadrater som är 3"x3" stora. Det går åt 60 stycken kvadrater för att göra bollen. Det går åt knappt fyra 12"x12" papper. 


Börja med att vika pappret på mitten längs diagonalen, så att det bildar en triangel.


Vik in de spetsiga hörnen mot mitten så att det bildar en kvadrat.


Vik sedan tillbaka hörnen, så att det ser ut såhär.
 

Öppna flikarna och platta till.


Vik ned flikarnas toppar.


Vik ihop flikarna mot mitten.


Nu har du vikt ihop det första blombladet, bara 59 stycken kvar! Jag klämde fast dem i en klämma så att de formas till.


Här ser ni en film, som visar hur jag viker blombladet.


Jag vek fyra olika varianter av blombladen, så att alla fyra sidor av mönsterpapprena syns. Det blir tre blommor av varje "färg". En kula består av tolv blommor.


Nu är det dags för det lite pilliga och lite svåra delen, att limma ihop bollen. Jag har använt limpistol. Min limpistol har en smal lång pip vilket var jättebra för att kunna komma åt att limma på vissa ställen. Ni hittar den på Clas Ohlson.

Håll ihop varje limning en bra stund så att det verkligen fäster och sitter fast. Man får ta paus lite ibland så att det får svalna och verkligen fastna, annars går limningarna upp när man håller på att sätta ihop den. Limmar man med annat vanligt lim, får man vänta tills varje limning torkat innan man fortsätter att sätta ihop bollen.

Först limmar du ihop blombladen.


Använd gärna klämma så att den sitter ihop ordentligt medans limmet torkar.


Här är alla 60 blombladen.


Så är det dags att sätta ihop blommorna. Varje blomma består av fem blomblad. Håll ihop varje limning 10-20 sekunder innan du limmar fast nästa blomblad.


Här är alla tolv blommorna.


Nu är det dags att sätta ihop blommorna till en boll. Limma ihop blommorna så att de bildar två halvor av bollen. Jag har även fäst små rosor i miten på varje blomma.


Längst ner på bollen har jag gjort ett hänge av pärlor. Knyt snöret runt den nedersta pärlan och trä sedan på de andra pärlorna på den dubbla tråden. Avsluta med en knut ovanför den översta pärlan.


Fäst snöret med pärlhänget på den ena bollhalvan.


Jag har valt att använda ett sidenband upptill, men man kan lika gärna låta snöret gå hela vägen och hänga upp den i det istället. Jag har knytit ihop snöret och bandet, för säkerhetsskull. Sedan har jag limmat fast bandet upptill på bollhalvan.Nu ska du sätta ihop halvorna med varandra. Börja upptill och arbeta dig nedåt.

Såhär ser den ut färdig.

8 kommentarer:

 1. men hääääreee guuuu vilket jobb, jag beundrar ditt tålamod!

  SvaraRadera
 2. WOOOOW vilken underbart bra beskrivning.
  Men vilket jobb och vad nyggt det blir.
  En sådan kanske jag testar
  Kul med en tipsblogg
  Kramis

  SvaraRadera
 3. WOOOOOOOW!!
  Det måste jag testa, så häftigt!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för en jättebra beskrivning. Har hunnit göra två. En julig och en i rooosa till dottern. kram Sofi

  SvaraRadera
 5. Kanonfint, men oj så mycket göra!

  SvaraRadera
 6. värsta slavjobbet*flinar*

  SvaraRadera