onsdag 22 augusti 2012

Färgkartor - Colour Journal

Jag har gått en kurs i Mixed Media som heter "Mixed Media from the Heart" hållen av Danita Art. I den fick vi lära oss att skapa en "Colour Journal". Den består av tidningsutklipp med bilder där färgerna tilltalar en. Sedan letar man upp de färger man har och målar en lite fläck med de färger som överensstämmer med bildens färger. Man skriver även upp vilken färg det var och om man eventuellt blandat flera färger för att få rätt nyans. På detta sätt får man sen en bok med färgkombinationer som man gillar och som passar ihop.

Jag har själv inte kommit så långt ännu. Men här kan ni se hur en colour journal kan se ut hos en annan som gått samma kurs:
http://www.cheryldossey.com/2012/07/mixed-media-from-the-heart/

Jag har bestämt mig för att göra min colour journal i en Moleskine sketchbook. Längst fram ska jag ha färgkartor med alla färger jag har, så att man lätt ser vad jag har och också hur den färgen ser ut. Jag har även en Moleskine akvarellbok och i den ska jag göra färgkartor för de färger man målar med mycket vatten.

Jag har hunnit göra några färgkartor som ni ser här.

Först en färgkarta över mina akrylfärger från Claudine Hellmuth Studio Ranger. Ranger har ju färdiga färgkartor att skriva ut och måla på. Så jag har skrivit ut färgkartan och klistrat in den med decoupagelim. Eftersom jag har en bläckstråleskrivare blödde tyvärr bläcket när jag limmade fast det. Det hade kanske blivit bättre om jag skrivit ut på laser. Sen målade jag med lite färg i varje ruta. Jag saknar en röd. Och eftersom Danita på kursen sa att hon inte använder vit eller svart färg utan istället använder vit och svart gesso, så tänker jag också prova det. Därför köpte jag inte svart och vit och har i dessa rutor istället målat med vit resp. svart gesso. Båda gesson är dock från samma märke.


Nästa uppslag har jag mina akrylfärger som jag köpt på Lidl. Här har jag grundat med gesso och sedan ritat ett rutmönster. Lidl's färger har inga namn utan siffror. På höger sida har jag de udda flaskorna akrylfärg som jag har. Man kan ju snabbt inse att jag gillar blågrått eftersom jag har två som nästan ser likadana ut! :) De vita färgerna syns inte så bra på fotot, men de syns faktiskt rätt bra i boken även fast de är målade på vitt.


Nästa uppslag har jag akvarellfärger på tub från Lidl. Här har jag inte blandat ut dem med färg alls. Som synes har de klibbat fast i sidan mittemot. Antagligen för att det inte hade torkat ordentligt. Enligt Danita på kursen skulle man även stryka på ett tunt lager vaxmedium (Dorlands Wax Mediyum), men jag har ännu inte hittat något på denna sida Atlanten. Denna vax skyddar i så fall mot att sidorna klibbar igen.


Här nedan ser ni en färgkarta med Lidls akvarellfärger, fast här är de i min Moleskine akvarellbok och jag har blandat ut med vatten. Man ser tydligt att dessa färger kommer till sin rätt först när man blandar ut dem med vatten.


Sist försökte jag få till en färgkarta för mina Dylusion sprayer. Men det blev bara pannkaka. Jag limmade färgkartan från Ranger med decoupagelim och höll en mask över rutan där det svarta skulle vara. Men det rann under och färgen la sig ovanpå. Det står att man ska spraya på porösa underlag och decoupagelimet är ju inte direkt poröst. Så här får jag tänka om. Jag har aldrig använt sådana här sprayer tidigare, så jag vet inte hur de funkar. Har ni något tips? Ska jag spraya direkt i moleskineboken eller kanske använda akvarellboken för färgkartan istället? Hade det blivit bättre på gesso?


Nu ska jag fortsätta och göra färgkartor till mina vaxkritor, torrpastellkritor, PITT big brush pennor, Dylusion sprayer, Glimmer mist osv osv.

2 kommentarer:

  1. Så smart att göra färgkartor, då blir det lättare att matcha färgerna. Ofta blir ju färgen annorlunda när den är målad än vad det ser ut som på tuben.
    Detta blir mitt projekt i helgen tror jag :-)

    SvaraRadera
  2. Den var riktigt smart. Nu blev jag oxå inspirerad att göra som du. Kul att du visade upp din färgbok.

    SvaraRadera