lördag 22 oktober 2011

Beskrivning av hur du gör en Kusudama - Julkula

Jag har gjort en Kusudama blomma eller julkula. Vikningen är en Origamivikning. Jag har utgått från dels en beskrivning i tidningen Creativity nummer 27, 2011 och dels från denna beskrivning från Folding Trees.


Här nedan kommer jag beskriva hur jag gjorde min Kusudamaboll.

Jag använde dubbelsidigt mönsterpapper. Man ser bara den ena sidan, så det går utmärkt att använda enkelsidigt mönsterpapper. Det är en fördel om pappret inte är alltför tjockt. Jag har använt mönsterpapprena från serien Eskimo Kisses från Basic Grey:  Rooftop och Aphine. Dela papprena i kvadrater som är 3"x3" stora. Det går åt 60 stycken kvadrater för att göra bollen. Det går åt knappt fyra 12"x12" papper. 


Börja med att vika pappret på mitten längs diagonalen, så att det bildar en triangel.


Vik in de spetsiga hörnen mot mitten så att det bildar en kvadrat.


Vik sedan tillbaka hörnen, så att det ser ut såhär.
 

Öppna flikarna och platta till.


Vik ned flikarnas toppar.


Vik ihop flikarna mot mitten.


Nu har du vikt ihop det första blombladet, bara 59 stycken kvar! Jag klämde fast dem i en klämma så att de formas till.


Här ser ni en film, som visar hur jag viker blombladet.


Jag vek fyra olika varianter av blombladen, så att alla fyra sidor av mönsterpapprena syns. Det blir tre blommor av varje "färg". En kula består av tolv blommor.


Nu är det dags för det lite pilliga och lite svåra delen, att limma ihop bollen. Jag har använt limpistol. Min limpistol har en smal lång pip vilket var jättebra för att kunna komma åt att limma på vissa ställen. Ni hittar den på Clas Ohlson.

Håll ihop varje limning en bra stund så att det verkligen fäster och sitter fast. Man får ta paus lite ibland så att det får svalna och verkligen fastna, annars går limningarna upp när man håller på att sätta ihop den. Limmar man med annat vanligt lim, får man vänta tills varje limning torkat innan man fortsätter att sätta ihop bollen.

Först limmar du ihop blombladen.


Använd gärna klämma så att den sitter ihop ordentligt medans limmet torkar.


Här är alla 60 blombladen.


Så är det dags att sätta ihop blommorna. Varje blomma består av fem blomblad. Håll ihop varje limning 10-20 sekunder innan du limmar fast nästa blomblad.


Här är alla tolv blommorna.


Nu är det dags att sätta ihop blommorna till en boll. Limma ihop blommorna så att de bildar två halvor av bollen. Jag har även fäst små rosor i miten på varje blomma.


Längst ner på bollen har jag gjort ett hänge av pärlor. Knyt snöret runt den nedersta pärlan och trä sedan på de andra pärlorna på den dubbla tråden. Avsluta med en knut ovanför den översta pärlan.


Fäst snöret med pärlhänget på den ena bollhalvan.


Jag har valt att använda ett sidenband upptill, men man kan lika gärna låta snöret gå hela vägen och hänga upp den i det istället. Jag har knytit ihop snöret och bandet, för säkerhetsskull. Sedan har jag limmat fast bandet upptill på bollhalvan.



Nu ska du sätta ihop halvorna med varandra. Börja upptill och arbeta dig nedåt.

Såhär ser den ut färdig.

tisdag 4 oktober 2011

Förvaring av brads

Jag har tidigare förvarat mina brads i en sortimentslåda. Men de vänder sig alltid upp och ned, så det var jättesvårt att få en överblick av vad man har och vilka färger man har som kan tänkas passa till det alster man håller på med. Plötsligt kom jag på en idé om att trycka fast dem i en bit liggunderlag och det fungerade riktigt bra!

Den vita lådan jag har dem i är en Kassett, A5-stor låg låda från IKEA. Jag hittar den inte på deras hemsida, så de verkar ha slutat med den storleken. Jag klippte till två bitar av liggunderlaget så att det passar i lådan. Sedan stack jag ner alla mina brads. Paketet från Teresa Collins lät jag va, så den får ligga löst så länge.






Det får plats minst två lager till med liggunderlag ifall jag utökar mitt sortiment. Jag har en hel bunt enkla enfärgade brads som jag inte riktigt bestämt mig för om jag ska sätta fast dem i en bit liggunderlag de med eller om de får ligga kvar i sortimentlådan.